עם פתיחתו הקרבה של החופש הגדול – עולה רמת הכוננות ביחידת הטראומה של המרכז הרפואי העמק. אלפי ילדים ובני נוער מגיעים מדי שנה למיון לרפואה דחופה בילדים בעקבות פגיעות קיץ: תאונות רכיבה, טביעות, נפילות, כוויות ופגיעות חום. ב'העמק' בחרו להקדים תרופה למכה – ולשלב את הדור הבא בתהליך מניעה והסברה. במסגרת שיתוף פעולה ייחודי של בית החולים עם תיכון אורט עפולה, הגיעו תלמידי י"ב ממגמת רפואה ליום סיור חווייתי ומלמד במרכז הרפואי העמק – שכולו הוקדש לפגיעות טראומה בקיץ.
מסע בעקבות הפצוע – מהשטח ועד חדר הניתוח:
הסיור נבנה כסימולציה חיה של מסלול אותו עובר נפגע טראומה – בהשראת תרחיש יומיומי במיון: נער שנפצע בתאונת קורקינט.
התלמידים התחילו את היום במחלקת כירורגיה א', שם יצרה האחות האחראית רינה כהן פעילות אינטראקטיבית מיוחדת. באמצעות סריקת קוד QR, הם יצאו למסלול חווייתי שעבר דרך חדר המיון, יחידת הדימות (כולל צילומי רנטגן וסי־טי), חדרי הניתוח החדשים וההתאוששות.
"המטרה לא הייתה רק ללמד את הנתיב הרפואי – אלא להעביר לתלמידים תחושת אחריות, הבנה של הדינמיקה בצוות, וההשלכות של כל החלטה רפואית", מסבירה רינה.
"חום של קיץ – אבל גם פגיעות קשות:
לצד המסלול, שמעו התלמידים הרצאה מקצועית מהאחות סונדוס ספייה, מומחית קלינית בכרורגיה – על פגיעות שנפוצות במיוחד בקיץ בשל שימוש גובר בקורקינטים, אופניים, וטרקטורונים.
המסר המרכזי: את רוב הפציעות ניתן למנוע. "הרבה מהתאונות אפשר למנוע בעזרת ידע מקדים וזהירות, וזוהי המטרה המרכזית שלנו", אומרת סונדוס.
בין חדרי הניתוח החדשים לחינוך הרפואי:
במהלך הביקור סיירו התלמידים גם באגף החדש לחדרי הניתוח של המרכז הרפואי העמק. האדי תלחמי, סגן אחות אחראית חדרי ניתוח, ליווה את התלמידים בין חדרי הניתוח החדשים, הציג להם את הטכנולוגיות המתקדמות – ואף אפשר להם לצפות בניתוח אמיתי. "אנחנו מאמינים שלא פחות מהטיפול הרפואי – חשובה גם האחריות הציבורית: להנגיש ידע, לחזק מודעות, וליצור שיח פתוח עם הדור הצעיר. כי כשהם יודעים יותר – הם גם נזהרים יותר", אמר האדי.
האחות נטלי מלצין, מתאמת טראומה במיון, נמצאת בחזית הפעילות המחברת בין יחידת הטראומה במרכז הרפואי העמק לבין משרד החינוך. התוכנית כוללת ליווי של תלמידי המגמה, סיורים, מפגשים עם צוותי הרפואה והאחיות של בית החולים וחשיפה לפרויקטים של חדשנות רפואית. הסיור עצמו היווה את שיאו של מסלול בן שלוש שנים, בו מלווים אנשי הצוות של המרכז הרפואי העמק את תלמידי המגמה.
“זה פרויקט מחבר ומעצים, שנותן לתלמידים חוויית עומק של אחריות רפואית, טיפול מקצועי ויחס אנושי,” מספרת נטלי. “החופש הגדול בפתח וזה הזמן הנכון לדבר על מניעה, בטיחות, ושמירה על החיים.”
גם כשמערכת הבריאות פועלת תחת אתגרים – העשייה החינוכית נמשכת, והמסר ברור: אחריות, זהירות וידע – הם המפתח לשמירה על החיים, בכל גיל ובכל זמן.