11 דקות קריאה
27 Apr
27Apr


                                                     

עפולה

בית שאן

מגדל העמק

נוף הגליל 

טבריה

קריית שמונה 

צפת 

חצור

יזרעאל 

גלבוע

גליל עליון 

גליל תחתון

ד"ר נירית תג'ר גרין, מומחית למחלות חניכיים (פריודונטיה) בכללית סמייל

בקרו אותנו גם :

כללית סמייל על מחלות חניכיים בגיל המבוגר – יש מה לעשות

הזנחה של דלקת חניכיים או מחלת חניכיים כרונית עלולה להביא לכאבים עזים ולאובדן שיניים (חלקי או מלא). מנגד טיפול נכון ושמירה על כללי היגיינה בסיסיים יוכלו לשפר את איכות חייהם של בני הגיל השלישי שבה כתשעה מכל 10 אנשים מתמודד עם מחלת חניכיים. המומחית של כללית סמייל על הסכנות והטיפולים

ד"ר נירית תג'ר גרין, מומחית למחלות חניכיים (פריודונטיה) בכללית סמייל

================================================================

העלייה בתוחלת החיים מאלצת אותנו אנשי הרפואה להתמודד עם מחלות ותופעות בהיקפים שלא נודעו בעבר. בישראל שיעור המבוגרים שמתמודדים עם דלקת חניכיים מתקרב לכמאה אחוזים. דלקת חניכיים (ג'ינג'יביטיס) היא מצב הפיך שבו נפגעת הרקמה הרכה של החניכיים, ואילו מחלת חניכיים (פריודונטיטיס) היא מצב קשה יותר, כרוני בדרך כלל, שפוגע בעצם שמעגנת את השן. הדבר יכול התבטא בניידות ("התנדנדות") של השיניים ושינוי עמדה של שיניים שיכולים לפגוע באיכות החיים של המטופל. בשלבים מתקדמים יותר של מחלת החניכיים עלול להיווצר אובדן שיניים שפוגע משמעותית באיכות החיים ומצריך טיפול יקר ומחייב לשיקום המשנן וחזרה לתפקוד תקין. 

אז מה עושים?

הדרך הטובה ביותר לטפל במחלות חניכיים היא למנוע אותן. בכתבה זו נסביר על הסכנות שבמחלות החניכיים הנפוצות ועל דרכי הטיפול בהן. החניכיים הן הרקמות הרכות שמסביב לשיניים שלנו, ותפקידן לתמוך בשיניים. דלקת או מחלת חניכיים יכולות להכשיל גם טיפולי שיניים אסתטיים או משקמים (שתלים דנטליים, יישור שיניים ועוד) ולכן החשיבות הגדולה במניעה ובטיפול נכונים.

בגיל המבוגר, לעיתים במקביל או בגלל מחלות רקע (יתר לחץ דם, סוכרת ועוד) עולה השכיחות של מחלות החניכיים, והשיניים עלולות לאבד אחיזה. במקרים רבים מי שסובל ממחלת חניכיים עלול לא לדעת זאת שכן בשלבים הראשונים המחלה לא כואבת ולא תמיד נרגיש אי-נוחות או כאבים. 

את מחלות החניכיים בגיל המבוגר ניתן לחלק לשתיים:

ג'ינג'יביטיס (דלקת ברקמה הרכה) – חניכיים אדומים ונפוחים, לעיתים ישנם גם דימומים, מלווה לעיתים קרובות בריח רע מהפה ונגרמת לרוב בשל היגיינת פה לקויה וצחצוח שיניים לא תקין.

פריודונטיטיס (מחלה מתקדמת יותר הפוגעת ברקמות שמחזיקות את השן) – הרעלנים שמשחררים החיידקים בפה יוצרים תגובה דלקתית שבה הגוף עצמו פוגע בחניכיים. הפגיעה החוזרת יוצרת כיסים - מרווחים בין החניכיים לשיניים. כשיש כיסים עמוקים יעילות הצחצוח והשמירה הביתית על ההיגיינה סביב לשיניים יורדות. בהיעדר סילוק של החיידקים והרעלנים שלהם וללא טיפול נאות השן עלולה לאבד אחיזה בעצם הלסת. 

הקשר המסוכן בין מחלות חניכיים לשתלים דנטליים וטיפולי יישור שיניים

מחלות חניכיים לא מסכנות רק את השיניים ואת המצב הקיים בפה ועלולות להכשיל טיפולים אסתטיים ושיקומיים כמו שתלים דנטליים וטיפולי אורתודונטיה (יישור שיניים).

שתלים דנטליים – נפוצים יותר ויותר בכל הגילים אך בעיקר בגיל המבוגר, אך שימו לב לזה: על אף שמדובר בשתל ולא ברקמה חיה, אנו רואים כי הרקמות סביב השתלים יכולות גם הן לחלות במחלת חניכיים – ואפילו בצורה חמורה ומהירה יותר מהשיניים. המחלה הזו סביב השתלים לרוב מתפשטת מהר יותר והדרכים לטיפול בה מצומצמות הרבה יותר, השתל מגיב פחות טוב לטיפולים ובאופן כללי לרפואת השיניים יש פחות שנות ותק של טיפול במחלות חניכיים בשתלים. לכן חשוב לטפל במחלת חניכיים לפני ביצוע השתלים ולהקפיד על היגיינת הפה בטיפול העצמי היומיומי ועל ידי שיננית גם ובעיקר כשיש שתלים.

יישור שיניים (אורתודונטיה) – יישור שיניים היום אינו מנת חלקם של צעירים בלבד. יותר אנשים פונים ליישור שיניים (לעיתים יישור חוזר) בגיל המבוגר. לפני תחילת תהליך ליישור שיניים, כשמדובר בטטיפול מעל גיל העשרה, יש לגשת לבדיקה של רופאת שיניים מומחים לחניכיים (פריודונט) ולשלול מצב של דלקת ברקמות התומכות בשיניים עוד טרם הטיפול. יישור שיניים במצב של מחלת חניכיים עלול לגרום להיחלשות ואף לנשירת שיניים. יישור שיניים הוא הליך ארוך ומחייב (ולרוב גם יקר), חבל מאוד לפגוע בהצלחתו וחבל עוד יותר לסיים טיפול כזה בנשירה של שיניים. תחילה יש לטפל במצב החניכיים ורק לאחר מכן ניתן לטפל באסתטיקה של החיוך והשיניים. 

עישון - בגיל המבוגר יש אחוז לא מבוטל של מעשנים. עישון הוא אחד הגורמים השכיחים להופעה של מחלת חניכיים, להחמרה שלה ולקושי בהצלחת הטיפולים. אי לכך מומלץ להפחית או לעצור עישון כדי להימנע ממחלת חניכיים.  

איך מונעים או מטפלים במחלות חניכיים?

כדי לטפל או להימנע ממחלת חניכיים ההמלצות לבני ובנות הגיל השלישי ולמעשה לכלל הגילים מתרכזות בהנחיות הכלליות של היגיינת הפה – הקפדה על צחצוח שיניים בשגרה, ניקוי בין השיניים בעזרת מברשות מיוחדות או חוט דנטלי ושטיפה במי פה. מלב זאת יש להגיע לבדיקה של רופא שיניים ושל רופא/ת חניכיים אחת לשנה וכן לביקור אצל שיננית מדי שלושה חודשים (או לפי המלצת הרופא). 

חשוב לפנות להתייעצות עם מומחה לחניכיים לפני תחילת תהליך של יישור שיניים כדי לשלול מחלת חניכיים פעילה ולוודא שלא תהיה פגיעה בשיניים הקיימות, דלקת או מחלת חניכיים לא מטופלות יכולות להכשיל את הטיפול ואף להביא לנזק גדול יותר.


המומלצים

                                                        



הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.