לפני כשנה, הוקמו ביוזמת משרד הבריאות 11 מרכזי התערבות במשבר בבתי חולים ברחבי הארץ. מטרתם לספק מענה מיידי ומקצועי למצבי מצוקה נפשית בקרב ילדים ובני נוער. מרכזי ההתערבות הללו חלוצים בתחום הטיפול בבריאות הנפש ומספקים מעטפת טיפולית, עם מענה מהיר והתערבות אינטנסיבית לילדים, בני נוער ומשפחותיהם שנמצאים במשבר רגשי. הצוות המטפל כולל פסיכיאטרים,
פסיכולוגים, עובדות סוציאליות, מרפאות בעיסוק, ומטפלות בתנועה והבעה.
ד"ר איל סמואלס, רופא בכיר ביחידה לבריאות הנפש ילדים ונוער במרכז הרפואי העמק מסביר: "מטופלים מופנים אל מרכז ההתערבות שלנו מרופאי ילדים, מחלקת החינוך, מחלקת הרווחה, מיון, ומרפאות בריאות הנפש. ההתערבות נמשכת עד שישה שבועות ואפשר להגדיר אותה כ'טיפול נמרץ נפשי' שם מנסים לייצב את המשבר ובמקביל להבין טוב יותר את הגורמים שהובילו אליו ואת הצרכים להמשך. המטופלים שלנו הם ילדים ובני נוער עם משבר חדש, כלומר משבר שהתרחש בחצי שנה האחרונה ומשפיע באופן משמעותי על התפקוד. מדובר בנערות שמתמודדות עם אובדנות או פגיעות עצמיות, ילדים עם התפרצויות זעם קשות, ילדים עם חרדות והימנעויות רבות, כמו לדוגמא ילדים שהפסיקו להגיע לבית הספר, תגובות לטראומה, משברים פסיכוסומטיים ועוד. ההתערבות כוללת עבודה עם המטופל, עבודה עם המשפחה, התערבות תרופתית- פסיכיאטרית, התערבות מערכתית, ובניית תכנית שחרור. מפרוץ המלחמה אנחנו רואים גם מטופלים שהושפעו מהמלחמה באופן ישיר או עקיף. מתחילת 2024 עברו במרכז ההתערבות שלנו כמאה מטופלים וקיבלו טיפול ממוקד ועוטף".
בכנס שנערך במרכז הרפואי העמק, בשיתוף משרד הבריאות ואיגוד פסיכיאטרית ילדים ונוער, התאחדו אנשי המקצוע מכל המרכזים במטרה לשתף ידע וניסיון מקצועי, להציג גישות טיפול חדשות למצבי משבר, ולפתח את הטיפול העתידי.