נטו העמקים והגליל - המקומון של ערי הצפון |
![]() | ![]() |
סיפור חייו
רענן, בן פרידה וגרשון, מניצולי השואה, נולד ביום י"ח באייר תשי"ד (21.5.1954) בעפולה. הוא למד בבית-הספר היסודי "יזרעאל" וסיים את לימודיו במגמה ההומניסטית בבית-הספר התיכון "יזרעאל" בעיר הולדתו. עוד בהיותו תלמיד בבית-הספר היסודי ניכר כמנהיג חברתי. הוא לא השקיע מרץ רב ושעות אין-ספור בלימודים, ואף-על-פי-כן השיג ציונים טובים. את עיקר מרצו וזמנו הקדיש לפעילות ספורטיבית וחברתית. הוא היה פעיל באגודת הספורט של "הפועל" עפולה, שיחק כשוער בנבחרת הנוער והדריך קבוצת נערים חובבי ספורט. בתקופת לימודיו בבית-הספר התיכון השתלם בקורס למאמני כדורסל וסיים אותו בהצטיינות. בילדותו היה רענן חבר בתנועת הצופים, והרבה להשתתף במסעות שנערכו במסגרת התנועה. ברבות הימים היה פעיל בגדנ"ע, התאמן בהתלהבות ובמרץ בקליעה למטרה ובבניית טיסנים, וסיים בהצלחה קורס מ"כים. אהבה עזה הייתה בלבו לטבע ולבעלי-חיים. ידידים מספרים, שיחסו של רענן לכלבים היה כיחסו אל בני אדם; הוא דאג במסירות לכל מחסורם וטיפל בהם בחיבה ובחום. לפני גיוסו לצה"ל היה רענן בקי ומעורה בבעיותיה של המדינה. הוא לא ניאות להסתפק בהסברים פשטניים על המצב, בנוסח "אין ברירה". הוא ניסה לחקור ולרדת לשורש הדברים, ואף ביקר לשם כך בכפר ערבי ושוחח עם תושביו. רענן גרס, שאנו איננו נותנים מלוא דעתנו לבעיה הקיומית של יחסינו עם הערבים. אחד ממוריו בבית-הספר התיכון מעיד, כי באופיו של רענן הבוגר בלטו סימני גיבוש ועיצוב שלא ניתן לטעות בהם: הרצון לברר דברים עד שורשי אמיתם, ההתנגדות לכל גילוי של כפייה, או דוקטרינאריות, רגשיות כל-שהיא בצורת הבעת הדברים ולעתים גם פיוטיות ממש, ומעל לכל - בקשת האמת וההגנה עליה.
רענן גויס לצה"ל בראשית אוגוסט 1972 והתנדב לחיל הצנחנים. לאחר סיום הטירונות השתלם בקורס צניחה והיה רשאי לענוד כנפי-צנחן. כעבור זמן השתלם בקורס מ"כים, וסיים כשבידו זימון ישיר לקורס קצינים. הקשיים הפיזיים והנפשיים לא מוטטו את רוחו, וכשהיה בא הביתה לחופשות קצרות לא התלונן ולא נתן ביטוי לחששותיו מן הצפוי לו במהלך שירותו בחיל הצנחנים. נפתולי נפשו ומחשבותיו מתגלים בשירים שכתב באותה תקופה. בשיר "אמרתי" הוא מתוודה: "אמרתי / אתנדב לצנחנים / אחבוש את הכומתה / שיידעו האחרים / כי איש אידיאלים אני / איש ערכים / פטריוט / ושאר פגעים טובים. / הם הבינו / ואני לא / ובכל זאת עודני פה." בשיר אחר הוא חושף את אכזריותם של כלי המלחמה: ..."הייתה הפלדה לחוד / שקקה חיים, / רק אני ואתה ידענו, / כי הברזל בוגדני, / כי עתיד / לדבוק הברזל בבשר / ויהיו לאחד קר". במלחמת יום-הכיפורים הייתה יחידתו של רענן באזור המיתלה בחזית סיני. עשרה ימים נלחם רענן בחירוף נפש ודאג לעודד את רוחם של רעיו. גם במכתבים ששיגר אל הוריו ואל ידידיו ביקש להרגיע ולעודד. ביום כ' בתשרי תשל"ד (16.10.1973), נפגע רענן מאש שנורתה לעברו, בעת ניסיון לחלץ חיילים שנפגעו באזור ביר-אל-מרה, בגזרה הדרומית של המיתלה. רענן מת מפצעיו והובא למנוחת-עולמים בבית-העלמין הצבאי בעפולה. השאיר אחריו אב, אם ואח. לאחר נופלו הועלה לדרגת רב-טוראי.
במכתב תנחומים למשפחה השכולה כתב מפקד היחידה: "אנחנו הכרנו את רענן כחייל מצטיין וחבר נאמן ומסור. הוא התבלט מיתר חבריו לפלוגה בכושר מנהיגות והשפעה על החיילים. חבריו ראו בו כעין אח מבוגר, ואילו אנו, מפקדיו, מצאנו בו חייל המושך ומדרבן את יתר החיילים ומסייע להם להתמודד עם האתגרים המוטלים עליהם".
משפחתו של רענן הוציאה לאור ספר שכלולים בו משיריו וממכתביו של רענן, וכן דברי חברים שהכירוהו; בית-הספר התיכון המחוזי בעפולה הוציא לאור חוברת "לזכר הבוגרים", וגם בה כלולים דברים ופרקי זיכרון מאת מורים, ידידים ומכרים על רענן; מדי שנה בשנה, ביום הולדתו, נערך בעפולה טורניר כדורגל לזכרו.
----------------------------------------------------------------------
סיפור חייו
יעקב (קובי), בן שרה ואליעזר, נולד ביום כ"ד באלול תשי"ד (22.9.1954) בעפולה. הוא למד בבית-הספר היסודי "בית-יצחק" בגבעת המורה, ואחרי-כן סיים את לימודיו בבית-הספר התיכון המחוזי בעפולה, במגמה ההומנית. יעקב היה תלמיד חרוץ ושקדן, אהוב על מוריו ועל חבריו. מורהו מעיד עליו, שהיה "נער חביב, נוח לבריות, ומקובל על הכול". חובב ספורט היה, חסון ורחב כתפיים, בעל כושר-גופני מעולה, ונמנה עם חברי החוג להרמת משקולות. יעקב הצטיין במידות טובות, נעים הליכות וטוב-לב, חבר נאמן ואדם המוכן תמיד לעזור לזולת. פיקח ונבון היה ומבטו נמרץ ותקיף. הוא היה בן נאמן ומסור להוריו. רחש להם כבוד, התחשב בדעתם ודאג לרווחתם.
יעקב גויס לצה"ל בתחילת נובמבר 1972, והתנדב לחיל הצנחנים. לאחר הטירונות השתלם בקורס צניחה, והיה לצנחן גאה בחיל שלו. הוא היה אחראי ומסור לתפקידו ושימש דוגמא לחבריו בסבילותו, בהתמדתו ובהתנהגותו, שהייתה למופת. בכל ימי שירותו הצבאי לא הוגשה כנגדו אפילו תלונה אחת. בתקופת שירותו הרחק מהבית השתדל שלא להדאיג את הוריו והקפיד לכתוב מכתבים הביתה, אך לא סיפר בהם דבר על האימונים המפרכים, כדי להרחיק דאגה מלב הוריו. כשפרצה מלחמת יום-הכיפורים נשלחה יחידתו לחזית בסיני, שם השתתף יעקב בקרבות הבלימה נגד המצרים. בקרב שהתחולל ביום 17.10.1973 ליד "החווה הסינית" נפצע יעקב בראשו. ארבעה ימים נאבק על חייו, אך ביום כ"ה בתשרי תשל"ד (21.10.1973), נפטר. הוא הבא למנוחת-עולמים בבית-העלמין בעפולה. השאיר אחריו אב, אם ושני אחים. לאחר נופלו הועלה לדרגת רב-טוראי.
הוריו הקימו לזכרו פינת זיכרון בבית-הכנסת בעפולה.
----------------------------------------------
סיפור חייו
בן מרקוס ואולגה. נולד ביום י"ב בטבת תשי"ד (18.12.1953) בלבוב שברוסיה. עלה ארצה עם משפחתו בשלהי שנת 1960. גרשון למד בבית-הספר היסודי 'רמות' שבגבעת-המורה וסיים את לימודיו בבית-הספר התיכון המחוזי שבעפולה. גרשון היה תלמיד חרוץ והצטיין במקצועות רבים. הוא לא נזקק למאמצים מרובים כדי להצטיין בכל תחום שעסק. גרשון שנא כפייה, וברוח החינוך החופשי, שהעניקו לו הוריו, צמח בו חוש לביקורת עצמית. בעת לימודיו בבית-הספר התיכון התעניין בתחומים רבים, וסדר-יומו היה עמוס למדי: טיולים עם חברים, צעדות ומירוצים, משחקי כדורסל וכדורגל, ג'ודו, קליעה למטרה והשתתפות בחוגים שונים אחרים. הוא אף סיים קורס-מ"כים של הגדנ"ע ועסק בהדרכה. גרשון היה נער חברותי, התיידד על-נקלה עם מכרים חדשים, הרבה להזמינם לביתו ומעולם לא היה בגפו. אהב להתלבש על-פי האפנה האחרונה ודגל בחופש, וברוח אפנת השער הארוך גידל את בלוריתו הבהירה. גרשון סלד מגינוניות וטען שיש להצטיין בכל דבר שעוסקים בו, אחרת אין בכך טעם ותכלית. היה נער עצמאי, ואת תכניותיו לעתיד שמר בלבו.
גרשון גויס לצה"ל באוגוסט 1972 והתנדב לחיל-הצנחנים. לאחר הטירונות השתלם בקורס- צניחה וכן בקורס-מ"כים של חיל-הרגלים. כשבועיים לאחר סיום הקורס פרצה מלחמת יום-הכיפורים, וגרשון לחם במזרח מפרץ-סואץ. בקרבות אלה נפל חברו הטוב - רענן, שגרשון עשה עמו את כל שלבי-האימונים בצה"ל. גרשון הצליח להתגבר על ההלם הכבד, ועם סיום המלחמה נשלח לקורס-קצינים. בחודש מרס 1974 סיים בהצלחה את הקורס והוחזר לגדודו. כיוון שהיה מוכר בין מפקדי-הגדוד כחייל מוכשר ואמיץ, נתמנה כמפקד מחלקה ותיקה, דבר שאינו מקובל בצנחנים. הוא לא שמח על כך וטען, שברצונו לבנות את חייליו מהתחלת דרכם הצבאית ולא לקבל תחת פיקודו מוצר חצי-מוגמר. הוא ניסה לעזוב את המחלקה, אך השלים עם מצבו מיד, כשנשלחה המחלקה למובלעת הסורית כדי להחזיק את הקו ולהילחם בתוקפנות הסורית בגזרה.
"גרשון היה שונה מכל מפקד אחר שהכרנו", מספרים חיילי המחלקה. "הוא רכש את אמונו והערצתו של כל חייל במחלקה, ונדמה היה שלא טרח כלל לעשות זאת; זה היה חלק בלתי- נפרד מאופיו כמפקד, כחייל וכאדם. גרשון הצליח בתפקידו וידע להתגבר על המשבר שפקד את המחלקה עקב עזיבתו של המ"מ הקודם. הוא עשה זאת באורח מושלם, בדרך האופיינית לו, וכבר בשיחת-הפתיחה נוכחנו לדעת שהוא שונה. נהג לשוחח ולהבהיר דברים לשביעות רצונם של כל החיילים". בהיותו מפקד מוצב לרגלי החרמון, נהג גרשון לצאת מהבונקר ולשבת בעמדת-התצפית בעת ההפגזות הסוריות, ולדוח לחיילים על מקום- נפילתם של הפגזים בנטלו עליו סיכון רב. בכך השרה אוירת-רגיעה יחסית על פקודיו ועזר להם להתגבר על הפחדים.
ביום ט' באייר תשל"ד (1.5.1974) נפל גרשון בקרב ברמת-הגולן מפגיעת פגז סורי במוצב. הובא למנוחת-עולמים בבית-העלמין הצבאי שבעפולה. לאחר מותו הועלה לדרגת סגן. השאיר אחריו הורים ושני אחים.
במכתב-תנחומים למשפחה השכולה כתב מפקדו: "גרשון היה אישיות שאין שוכחים. הוא התבלט כשומר על חיי אנשיו, כדואג לארגון ולסדר על-אף האש, ומעל הכול כחייל אמיץ- לב. הוא נפל בשעה שדאג לרווחת פקודיו, באותה הרוח בה חי ופעל".
--------------------------------------------------------
סיפור חייו
עופר, בנם יחידם של חיה ויעקב, נולד ביום כ"ד באלול תשי"ד (22.9.1954) בשיקאגו שבארצות-הברית, שם עשו הוריו לצורך לימודים. הוא עלה לארץ עם משפחתו בשנת 1955 והתגורר ברמת-גן, שם למד עד כיתה א'. בהיותו בן שבע עברו הוריו לגור בדימונה ובה למד עד גיל עשר. אחר-כך עקרה המשפחה לעפולה ושם סיים את לימודיו בבית-הספר היסודי "רמות" ואת לימודיו התיכוניים בבית-הספר התיכון המחוזי בעפולה, במגמה הביולוגית. עופר לא היה מן התלמידים ה"דגרנים", אך ידע לשקוד ולהתמיד בשעת הצורך, כדי לסיים את לימודיו בכבוד, ואף הצטיין במקצועות המתמטיקה והביולוגיה. הוא עסק הרבה בספורט והצטיין בענפים רבים: כדורגל, כדורסל, שחייה, הרמת משקולות, ריצה וטניס-שולחן. הוא היה שחקן פעיל בקבוצת הכדורגל והכדורסל של "הפועל" עפולה. כמו כן היה שוחר טיולים מושבע, שהרבה לערוך מסעות בארץ ואף הספיק לטייל בשלוש יבשות עד שגויס לצה"ל. עופר היה צבר טיפוסי - ציני וקשוח כלפי חוץ, אך רגיש ואידיאליסט בנפשו. הוא אהב את החיים והיה מעורה מאוד בחיי החברה בעפולה. תמיד היה ראש וראשון לכל מעשה קונדס שתכננו הנערים, לא היה מפונק על-אף שהיה בן יחיד ונהג לחלוק עם זולתו את כל שהיה לו. קשה עורף היה ועיקש במאבקו להשגת המטרות שהציב לעצמו ומעולם לא חיפש דרכים קלות. הוא היה עלם גבוה, תמיר ויפה תואר, בן מסור להוריו וחבר נאמן.
עופר גויס לצה"ל בתחילת נובמבר 1972 והתנדב לחיל הצנחנים. הוא היה חייל מצטיין בטירונות ובתקופת האימונים שלאחריה, הסתגל במהירות למשמעת הצבאית, אם כי לא קיבל כל פקודה ללא עוררין. הוא היה בעל כושר גופני מעולה ועזר תמיד לחלשים ממנו, גם כאשר התקשה בעצמו. תמיד היה ראשון המתנדבים לכל משימה ומפקדיו ושאר החיילים אהבוהו מאוד. במלחמת יום-הכיפורים שירת עופר בסיני. הוא נפגע ונהרג מהפצצה אווירית על רפידים ביום י"ב בתשרי תשל"ד (8.10.1973), והובא למנוחת-עולמים בבית-העלמין בעפולה. השאיר אחריו הורים. לאחר נופלו הועלה לדרגת רב-טוראי.
בהספד שנשא מפקדו בעת ההלוויה, אמר: "עופר עמד בכל הלחצים שנדרשו מהחיילים. התגלה כמנהיג טבעי במחלקה, בעל רמת חיילות אישית גבוהה, כושר גופני טוב ועירנות בלתי רגילה לכל הקורה סביבו".
![]() | ![]() | ||
![]() | ![]() |