לחצו על התמונה ותקבלו את כל הפרטים
בביקור הקרוב אצל רשת המזון, השוק או הירקן הקרוב למקום מגוריכם, יש סיכוי לא רע שתשמעו צלילים של תיפוף. זה האבטיח שעושה קאמבק לכבוד הקיץ, ואתו הבדיקה המוזיקלית שהפכה לחלק מחוויית הקנייה שלו.
אם אתם שואלים אותי, אני מעדיפה "על הסכין" - זאת אומרת אבטיח חצוי לשניים - כדי שאבין בדיוק עם מי יש לי עסק. כמה שיותר אדום ככה יותר טעים ויותר בריא, וספק אם יש פרי שמשלב טוב יותר בין שתי התכונות החשובות האלה.
"אם טעמתם אבטיח, אתם יודעים מה המלאכים אוכלים", אמר הסופר וההומוריסט האמריקאי מארק טוויין, ואם הוא היה יודע כמה אבטיח בריא - הוא היה משתפך עוד יותר. ותכלס, בצדק.
תהיו בטוחים שלא רק מים וסוכר.
בכוס קוביות אבטיח (150 גרם, הכמות הנחשבת למנת פרי) יש 45 קלוריות, 11 גרם פחמימה, 7 מ"ג ליקופן, 12 מ"ג ויטמין C וגם ויטמין A ואשלגן. כמו ברוב הפירות, כמות החלבון והשומן שבאבטיח אפסית.
ההמלצה לאוכלוסייה הכללית היא ל־3-2 מנות פרי ביום, תוכלו לאכול אותם במהלך היום או בסיומו של יום קיצי חם. אני לרוב ממליצה לגוון בסוגי הפירות, אבל הבחירה היא שלכם.
שימו לב: אם אתם סוכרתיים או שרמות השומנים בדם שלכם גבוהות, הקפידו לא לעבור את מכסת הפירות המומלצת. סוכרתיים, קחו כל פעם מנת פרי אחת, לאורך היום. אפשר תמיד לשלב כוס קוביות אבטיח עם חופן שקדים.
מיתוסים על פירות: אמת או שטויות במיץ? |
אבטיח מכיל כ־90% מים, מה שנותן לו יתרון גדול על פני פירות אחרים, כיוון שעצם האכילה שלו מסייעת נגד התייבשות. למרות הקיץ המטורף כאן בישראל אנשים לא תמיד מקפידים לשתות מים וחושפים את עצמם לכל מיני סכנות, אבל אבטיח - מי לא ייקח בכיף? הילדים בטח ישמחו.
חוץ מעניין המים, לאבטיח יש הרבה יתרונות בריאותיים, בראש ובראשונה ליקופן. ככל שאבטיח אדום יותר יהיה בו יותר ליקופן - זה טוב? לא, זה מעולה!
יותר מה?
ליקופן: צבע (פיגמנט) טבעי שנותן את הגוון האדום לירקות ופירות - בין היתר אפשר למצוא אותו בעגבניה, גויאבה ורודה, פאפאיה וכמובן באבטיח, שנחשב לאחד המקורות העשירים ביותר בליקופן.
הפיגמנטים פועלים כנוגדי חמצון רבי עוצמה, שמונעים הרס של תאים ורקמות כתוצאה מקרינה ומסטרס. הליקופן ידוע גם כמי שיכול לנטרל חומרים שמזיקים לגוף; לעצור הרס של תאים ומולקולות; להאט הזדקנות תאי עור ואף לחזק אותם. בקיצור, הוא מהחבר'ה הטובים.
מחקרים הראו שליקופן ובטא קרוטן - עוד פיגמנט נוגד חמצון שנמצא באבטיח ומשמש כמקור העיקרי לייצור ויטמין A - מסייעים בהגנה על העור מפני קרינת השמש. אם אתם נחים בחוף הים עם אבטיח (ובשמש תהיו זהירים מאוד), אתם יוצרים סוג של הגנה מצטברת על העור, אבל זה לא אומר לרגע שאתם יכולים לזנוח אמצעי הגנה אחרים, כן?
הדגש הוא לא על טיפול נקודתי, אלא על אכילה שגרתית של מזונות עשירים בליקופן ובבטא קרוטן, שמשפרים לאורך זמן את יכולת ההגנה העצמית של העור.
וזה עוד לא הכול - נוגדי החמצון של האבטיח יכולים לעזור גם במניעת מקרי סרטן אחרים, ביניהם המעי הגס, הקיבה, הערמונית, השד, הריאות והלבלב.
ציטרו-מה? ציטרולין! חומצת אמינו שנמצאת במינונים קטנים בתפוח ובמלון, והרבה יותר פופולרית באבטיח. הכוח העיקרי שלה: היא עוזרת לזרימת הדם בגוף, וכתוצאה מכך מסייעת לבריאות הלב וכלי הדם.
יש ספורטאים שצריכת מיץ אבטיח לפני פעילות גופנית עזרה להקל על כאבי השרירים שלהם. כמה מדענים אפילו כינו את הציטרולין "ויאגרה טבעית", למרות שכנראה יהיה צורך בהרבה מאוד מאוד מאוד אבטיח כדי ליצור את אותו אפקט של הכדור המפורסם.
ועוד משהו בענייני בריאות הלב. גבר, תאכל אבטיח (או פרי או ירק אחר שמכיל רמה גבוהה של ליקופן) - והסיכוי שלך לחטוף התקף לב יהיה משמעותית נמוך יותר. זו המסקנה של מחקר שנערך במשך 12 שנים בהשתתפות למעלה מ־1000 גברים. בזכות העוצמה האנטי־ חמצונית של ליקופן, יש בגוף פחות הרס של שומנים ופחות הצטברות של כולסטרול ושל טסיות דם.
כמויות הוויטמין C באבטיח הן קטנות יחסית (10 מ"ג ל-100 גרם), אבל בזכות שיתוף פעולה נפלא עם הליקופן (הוא משהו זה!) - הניצול שלו מקסימלי.
ליקופן הוא כמו האח הגדול שמנקה את הוויטמין הקטן (C) מלכלוך שהצטבר עליו, כדי הקטנצ'יק יכול להמשיך בעבודתו החשובה - סיוע בספיגת סידן וברזל מהמזון בגוף, חיזוק מערכת החיסון, בניית רקמות החיבור כמו החניכיים שלנו, ועוד.
גרעיני אבטיח מגיעים לרוב ממולחים, ולכן לא כדאי לאכול אותם בכמויות גדולות. הם כן מכילים כמויות יפות של אבץ וברזל. שלוש כפות של גרעיני אבטיח מכילות כ־3 מ"ג אבץ ו־ מ"ג ברזל.