9 דקות קריאה
19 Feb
19Feb


                                                   

עפולה

בית שאן

מגדל העמק

נוף הגליל 

טבריה

קריית שמונה 

צפת 

חצור

יזרעאל 

גלבוע

גליל עליון 

גליל תחתון


בשנים האחרונות נרשמה בקרב בני הנוער עלייה חריגה בשימוש בגז החמצן הדו-חנקני, הידוע בשמות "גז קצפות" או "גז צחוק". ניצולו לרעה למטרות הנאה מסוכן במיוחד. ד"ר מוחמד קבהא, מנהל המוקד לרפואה דחופה ויוה בחדרה של קופת חולים מאוחדת, על מהו גז קצפות, מה הסכנות הבריאותיות בשימוש בו ומהם סימני האזהרה שעל ההורים לשים לב אליהם

בשנים האחרונות נרשמה בקרב בני הנוער עלייה חריגה בשימוש בגז החמצן הדו-חנקני, הידוע בשמות "גז קצפות" או "גז צחוק". בעוד שגז זה נמצא בשימוש נרחב בתעשיית המזון להקצפת קצפת, ובתחום הרפואה להרדמה ושיכוך כאבים, ניצולו לרעה למטרות הנאה מסוכן במיוחד. ד"ר מוחמד קבהא, מנהל המוקד לרפואה דחופה ויוה בחדרה של קופת חולים מאוחדת, על מהו גז קצפות, מה הסכנות הבריאותיות בשימוש בו ומהם סימני האזהרה שעל ההורים לשים לב אליהם.

"גז קצפות הוא גז חסר צבע וריח, המשמש בתחומי המזון והרפואה", מסביר ד"ר מוחמד קבהא, מנהל המלר"ד של מאוחדת בחדרה. "אולם, בזכות תחושת האופוריה, הצחוק הבלתי נשלט והתחושה הזמנית של רגיעה, הפך הגז לטרנד מסוכן במסיבות ובקרב בני נוער. השימוש בו מתבסס על רצון להשתלב חברתית ועל אשליית הבטיחות – העובדה שהחומר חוקי וניתן למצוא אותו בקלות במוצרי מזון, מה שמטשטש משום מה אצל בני הנוער את מידת סכנותיו הבריאותיות. השימוש בגז קצפות נפוץ בקרב בני נוער בשל נגישותו ושימושו במשקאות מוקצפים. המקרים העיקריים שאנו רואים אצלנו במיון נעים בין גילאי 21–14, עם ריכוז משמעותי בגילאי התיכון".

                                                          
                                                 

ד"ר מוחמד קבהא, מנהל רפואי מלרד מאוחדת חדרה. צילום: דוברות מאוחדת


מה עלולות להיות הסכנות הבריאותיות?

"ישנן השפעות מיידיות כגון סחרחורת וטשטוש דיבור לא ברור ואובדן קואורדינציה, בחילות ואובדן שיווי משקל, דבר המגביר את הסיכון לתאונות או נפילות. במקרים קיצוניים נגרם חוסר הכרה או חנק בעקבות חוסר חמצן (היפוקסיה), במיוחד בעת שימוש במרחבים סגורים".

האם קיים נזק מצטבר בשימוש ממושך?

"בהחלט כן. שימוש ממושך פוגע במערכת העצבים ועלול לגרום גם לחסרים בוויטמין B12 מה שמוביל לנוירופתיה, קושי בהליכה ואף אנמיה. בנוסף ישנן השפעות קוגניטיביות ונפשיות. גם שימוש לא יומיומי עשוי להוביל לנזק מצטבר של פגיעה בזיכרון, דיכאון ואף לשיתוק חלקי במקרים חמורים".

מעבר לכך ד"ר קבהא מציין כי עלולות להיות גם סכנות קטלניות: "למרות שמקרי מוות נדירים, קיימת אפשרות למוות עקב חנק או כתוצאה משילוב עם אלכוהול או סמים מדכאים. כמו כן, שימוש ממושך עלול לגרום לנזק בלתי הפיך לעצבי חוט השדרה (מיילופתיה)".

מהם סימני האזהרה שיכולים לסמן להורים שהילד משתמש בגז קצפות?

הקפידו לבדוק את החדר והתיקים ולשים לב להופעת ציוד לא שגרתי כגון מכלים מתכתיים קטנים או מחסניות גז שאינם מלווים במוצרי מזון. התנהגות חריגה: צחוק בלתי נשלט, בלבול או אדישות לאחר השימוש. שינויים פיזיים: פצעי קור סביב השפתיים – סימן שמשתמשים בגז במצב קפוא.

מתי לפנות לטיפול רפואי?

על ההורים להיזהר ולפנות לטיפול דחוף במקרים של: אובדן הכרה, קשיי נשימה או פרכוסים, כאב חזה, עור כחלחל (כתוצאה מהיפוקסיה) או הקאות בלתי פוסקות. כמו כן גם תופעות נוירולוגיות ממושכות: כגון חוסר תחושה מתמשך בגפיים. במקרים אלו, מומלץ לפנות למרכזי רפואה דחופה, כדוגמת מרכזי דחופה של קופת חולים מאוחדת בחדרה ובחיפה, לקבלת טיפול מיידי.

לבחור בחיים בריאים

"גז קצפות אינו משחק. הנזק העצבי או המוות אינם שווים ל'לייק' או לצחוק של חמש דקות. אם אתם או חבר שלכם מתמודדים עם הפיתוי, דברו עם מבוגר או פנו לעזרה מקצועית. חשיבות ההסברה והמודעות היא קריטית. בתי ספר, משפחות ומרפאות חייבים להעלות את המודעות לסכנות ולהנגיש תמיכה נפשית לבני נוער. במידה והורים מזהים סימנים המעידים על שימוש בחומר, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי ולהתחיל תהליך מעקב וליווי מקצועי, הן רפואי והן נפשי-חברתי", מסכם ד"ר קבהא.

אין ספק שנושא השימוש בגז "קצפות" הוא תופעה מדאיגה שמחייבת מעורבות כוללת של כלל החברה. גם ההורים וגם החינוך הפורמלי חייבים להוביל את המאבק ולהבטיח עתיד בטוח ובריא לדורות הבאים.




הזעה בבית השחי? כך תישארו יבשים גם בחודשים הלוהטים בשנה

ד"ר עופר לנדאו, מומחה לכירורגיה כללית בכללית אסתטיקה לכתבה >>


רשת מרפאות כללית סמייל 

מרחיבה את תחום שירותי האסתטיקה הדנטלית המוצעות במרפאותיה בעפולה






הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.